SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Vendelsö Gymnastikförening
♥ Glädje ♥ Gemenskap ♥ Trygghet

Truppgymnastik - vad är det?
Truppgymnastiken utvecklades i Sverige under 1980-talet och har idag växt till att bli den största tävlingsformen inom Svensk Gymnastik. Truppgymnastik en lagsport med herr, dam- och mixade klasser. Tre grenar ingår i tävlingsmomentet - fristående, tumbling och trampett. Varje trupp består av 6–20 gymnaster (beroende på tävling). Sverige tillhör världseliten inom truppgymnastik och tävlingarna lockar ofta en stor och entusiastisk publik. På den internationella arenan går sporten under namnet TeamGym och är på framfart i flera europeiska länder.

Disciplinen karaktäriseras av fart, styrka, akrobatik på hög nivå samt ett samarbete mellan individerna i laget. Även utanför tävlingsarenan är truppgymnastiken en stor sport som barn, unga och vuxna tränar i förening. Bland gymnastikens discipliner är truppgymnastiken den största. 

Fristående
Truppen genomför ett program till musik. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

Tumbling
Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med lite studs. Golvet är 15 m långt och 2 m brett.

Trampett
I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna visar upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten ca 5 m över golvet.

Källa: Svenska Gymnastikförbundet
Nostalgi! Mitt hjärta klappar för Vendelsö GF!

När Kerstin och jag flyttade hit ut till Vendelsö 1975 dröjde inte länge innan vi börja titta oss omkring för att försöka få med vår dotter Stina i någon gymnastikgrupp. Vi fick höra talas om en duktig barnledare som hette Lisbeth Byström. Hon hade många barngrupper som tränade i Vendelsömalms gymnastiksal. Jag tog kontakt med Lisbeth och frågade om Stina kunde få vara med i någon grupp. Det skulle gå bra under förutsättning att vi ställde upp och hjälpte till. Det blev många timmar hela familjen var i gymnastiksalen och på alla sätt hjälpte till i Vendelsö.

 

Vår dotter Helena kom även hon med i gymnastiken. Vi blev mer och mer engagerade. Kerstin hade motions-, barn- samt familjegrupper i föreningen. Jag jobbade mer administrativt men var även med i salen då och då.

En dag frågade Lisbeth om jag kunde följa med henne på Vendelsö IK:s årsmöte. Gymnastiken tillhörde då Vendelsö IK som en utav grenarna. Jag minns detta årsmöte som om det skulle hänt idag. Det var fyra falanger som verbalt slogs om pengar och vad föreningen skulle satsa på. Det var fotboll elit, juniorfotboll, ishockeyns elit, och juniorishockey. Gymnastiken nämndes inte en enda gång under mötet. Ändå var det gymnastiken som drog in mest pengar till föreningen. Men, inga pengar skulle gå till ledarutbildning eller till redskap för vår del. När vi gick därifrån, mycket besvikna, så började vi diskutera om vi inte skulle försöka bilda en egen förening.

Under ett antal veckor med många och långa samtal mellan Lisbeth och mig mognade beslutet att göra ett försök. Året var 1980.

Lisbeth kontaktade kommunen om att få behålla träningstiderna i Vendelsömalm. Beslutet blev positivt och de såg gärna att det blev fler föreningar inom kommunen. För att få snurr på det hela ordnade vi en träningsdag för gymnasterna på Lillsveds Gymnastikskola på norra Värmdö. Samtidigt bjöd vi in föräldrar till ett möte där vi tog upp frågan om en egen förening för gymnastiken. Det mötet gick lugnt till väga även om det kom fram olika synpunkter för och emot. Beslutet blev att vi fick i uppgift att arbeta vidare. Lisbeth och jag tillfrågade några föräldrar om de skulle kunna tänka sig att vara med i en interimsstyrelse i den tänkta föreningen.

Sagt och gjort så började arbetet med förberedelse inför bildandet av Vendelsö Gymnastikförening. Sune Lagerström valdes till ordförande och Gunnar Pettersson till kassör, Lisbeth till sekreterare och jag till vice ordförande. Dessutom fick vi med flera andra viktiga och bra personer i interimsstyrelsen.

Vi tog förslag till stadgar och utlyste en tävling om klubbmärket. Sedan förberedde vi föreningens första årsmöte som skulle hållas vintern 1981.

Som ordförande på mötet satt ordförande i Vendelsö IK! Värt att notera att ”skilsmässan” från VIK skedde på ett mycket fint sätt. Det är därför som bl.a. blått och vitt finns med som föreningens färger. På detta årsmöte valdes och bestämdes bl.a: styrelse, föreningsnamn, klubbfärger, klubbmärket, stadgar och arbetsplan.

Så började det hela med stort hjärta och entusiasm från många håll. Föreningen växte hela tiden och arbetsuppgifterna blev fler och fler. Efter en tid anställdes Lisbeth först på timtid, därefter som föreningskonsulent och kanslist på heltid. Till en början hade vi Tyresögymnastiken som ett föredöme och mentor. Sedan hade vi högre mål och tog då hjälp av Solflickorna.

Ett stort och djärvt förslag var att söka och få arrangera Lilla Ungdomstruppen på Torvalla våren 1984. Det var inte många i föreningen som då visste om gymnastiktävlingar överhuvudtaget, än mindre trupptävlingar. 

Svenska Gymnastikförbundet utsåg dock oss som arrangör. Vi visste att det skulle bli en stor uppgift men också inspirerande. Som en första åtgärd var att utse huvudansvariga för de olika arbetsgrupper som behövdes. Lite skryt får jag väl göra; Jag tog fram en åtgärdslista för de olika ansvarsområdena inför tävlingen, under tävlingen och efter tävlingen. Det var säkert till en stor hjälp i arbetet. Huvudansvariga fick själva söka folk till sin grupp. Jag har nog aldrig, varken förr eller senare, träffat på så många som ställe upp och gjorde ett fantastiskt jobb. 

Det var ca 1600 gymnaster som var i Torvalla sporthall och tävlade. Vendelsö GF fick lovord från ledare, gymnaster, domare och från Gymnastikförbundet. Vendelsö GF var med på gymnastikkartan i Sverige!

En liten parentes vill jag nämna och det var kökspersonalen på Fredrika Bremer som sa att dom aldrig träffat på så trevliga ungdomar! Rektorn och vaktmästaren sa att vi hade lämnat skolan mycket renare än när vi kom till skolan! Alla, ja alla gjorde ett fantastiskt jobb.

Ekonomiskt så sa Gunnar Pettersson (ordförande) att om det blir en vinst på över 35 000 kr skulle han äta upp sin gamla hatt. Vinsten blev över 100 000 kr! Vad jag vet så har han hatten kvar. Vi kunde köpa in nya redskap och fondera pengar för framtida behov. Föreningen fick blodad tand och har genom åren arrangerat flera stora tävlingar med mycket gott resultat. Likaså alla fina uppvisningar som är fantastiska att titta på.

Vi i dåvarande styrelse ansåg att det var bättre att få med föräldrar att hjälpa till på uppvisningar och tävlingar än att gymnasterna skulle behöva springa runt och sälja lotter etc. Så jag uppmanar nu alla att ställa upp och hjälpa till vid arrangemang. På så sätt kommer föreningen fortleva och även i framtiden göra en bra insats för ungdomarna här i vår kommun.

Även om jag själv inte gör så mycket för föreningen så är mitt hjärta kvar. Det värmer att döttrarna tränar ”vuxengympa” och speciellt värmer det att vår dotter Stina nu även sitter med i styrelsen. När jag ser tillbaka så är det massor av fina minnen jag har tack vare gymnastiken och Vendelsö GF. Alla dessa positiva ledare, föräldrar och inte minst alla barn man försökt lära kullerbyttor. 

Alla styrelsemöten som har varit konstruktiva och alltid med en god stämning. Siktet, då som nu, att försöka göra det så bra som möjligt för gymnasterna. Det är väl inte konstigt att Vendelsö GF ligger ännu mig mycket varmt om hjärtat!

 

Lennart ”Bagarn” Andersson