Av Nathali Mäki
Hur många år har du varit aktiv i föreningen?
- Jag började 1982 som gymnast, då var jag 6 år gammal. Sen hade jag ett litet break i slutet av 90-talet början på 2000-talet. Visade för mig själv att det gick att avprogrammera sig från gymnastiken. Det var väl 3 år som jag var borta. Sen har det alltid varit full rulle med gymnastik.
Hur kommer det sig att du började med gymnastik?
Det var min dagmamma som tipsade om det. Vi flyttade till Svartbäcken när jag var 6 år och nästan direkt sa hon att , det här, det borde du börja på. Hennes barn gick då på gymnastik i Vendelsö GF. Det stämde väldigt bra in på mig, det var fart och fläkt. Så då började jag med barngymnastik. Året efter började jag med pojkgymnastik. Vi var 7–8 år gamla vi som tränade och var då en förberedande tävlingsgrupp. På den tiden tränade vi i Hagaskolan.
Vilken är din största merit, både som ledare och gymnast?
Som gymnast har jag två stycken JSM guld från 1994–1995. Men innan EM fanns så åkte vi hela vägen till Aten 1995 och tävlade ett inofficiellt EM. Då fick alla lag som ville anmäla sig och då tog vi brons. Sen tog vi även silver på SM och Svenska Cupen 1997.
Som ledare är det nog allt roliga vi gjorde med grabbarna på 2010-talet. Men extra kul var ju JSM Mixed Guld och mixed-bronset på SM. Jag var även med i tränarstaben på JEM 2012. Herrarna har ju vunnit flera guld på RM nivå, och så sent som 2019 ett Riks 2:an silver.
En fin merit är att jag blev årets manliga tränare på Haningegalan 2013. Det var en nominering från en gymnast. Det var faktiskt en av tjejerna jag tränade som nominerade mig.
”Jag tycker att det är svårt att se meriter på tävlingsplaceringar. Jag tycker att meriter är när man tränar upp killar under så lång tid. Det är den ballaste meriten”
|
Vilka olika roller har du haft i föreningen?
Allt, haha. Jag började ju som gymnast. Sen har jag varit tränare i jättemånga år.
Men jag var knappt tränare under min aktiva karriär. Jag var inte med och var hjälptränare i något lag. Tiden fanns tyvärr inte. Jag tränade i Herreliten och vi hade träning 4 dagar i veckan, ibland mer, sen skolan på det. Men sen var vi i Herreliten alltid med och hjälpte till som tränare på Ösmolägrena. Det var alltid jätteroligt.
Så 1995 så blev jag huvudledare första gången. Det var för pojktruppen under Herreliten och det var jag och Erik Arnelöf som tränade dom. Det var ett blivande USM lag som jag även fick tävla USM med. Så dom var jag huvudledare för fram tills lumpen. När jag kom tillbaka så var jag bara ledare för dom. Det var jag fram tills våren 1999, då tävlade dom JSM i Umeå. Sen tog jag en paus och började jobba som militär.
Sen kom jag tillbaka och började träna ett lag med pojkar födda 1996–1997. Parallellt med det så tränade jag ett lag med pojkar födda 1994–1995. Men då var jag inte huvudledare utan bara redskapstränare.
2005 så slogs dom lagen ihop och då vart jag huvudtränare. Det var då dom äldsta grabbarna i föreningen som jag tränade tillsammans med Patric Svensson. Vi har varit tränarkollegor sen dess och det är jättekul. Någon som jag först var tränare till som jag sen blev tränare tillsammans med. Nu är det ju fler, då även Simon som var gymnast i den här gruppen gick över som tränare sen.
När det blev tränarbrist i damlagen så började jag även hjälpa till där. Efter det började vi även tävla Mixed så vi tog faktiskt ett JSM- guld i Mixed 2011. Sen körde vi SM 2012 och 2013 med det laget och tog brons 2013.
Jag blev deltidsanställd i föreningen 2013, då huvudsakligen för pojkgrupperna. Sen blev jag heltidsanställd 2018 främst som tränare, där merparten av tiden var i hallen med flera grupper.
Sen har jag även varit ansvarig för JSM 2006. Efter det valdes jag in i styrelsen som Vice Ordförande och var det från 2007–20013. Men jag var adjungerande sista halvåret. Jag hoppade även in som kanslist i 9 månader 2012. Jag har även varit väldigt delaktig i att driva projekt. Jag gillade att damma av sådana där grejer vi gjorde förr. Bla. med Ösmolägret och sommarlägret. Sen var jag även med och drog igång Juluppvisningarna. Den hade vi i Ribbyhallen och det var tävlingsgrupperna som var delaktiga. Från början körde vi i våra tävlingskläder för att visa upp våra tävlingsvarv. Den första Juluppvisningen hade vi 2008.
Det finns en mening som är som tändvätska för mig. ”Det kommer aldrig att gå”.
|
Ett annat roligt minne vi kan lyfta fram är från 1989 och Linggalan som faktiskt visades på TV. Där var vi i Herreliten med och uppträdde.
Vad är ditt starkaste minne från tiden i Vendelsö GF?
Sommaren 1994 var riktigt kul, då skulle vi tävla vårt första SM och Gymnastikspelen gick samtidigt. Då vet jag att nyckeln till Lyckebyskolan vandrade runt i laget. På den tiden fanns det inget larm, så vi var där på dagtid och byggde upp voltgolv och grejer, och tränade helt själva denna jättevarma sommar.
Alla resor. Jag fick turrn att åka på väldigt många resor redan som liten. Jag var i Lappfjärd i Finland 1987 och så var det Danmark och Ishöj. Sen var jag med på min första Burstadsresa 1988. 1990 var det Gymnastikspelen i Umeå och 1991 var det Bürstad igen. Dessa resor har jag väldigt många goda minnen från.
Sen har det varit tre stycken Gymnaestrader på 2010-talet. Det var 2011, 2015 och 2019, det var nog bland det ballaste. Det var grabbarna tillsammans med KFUM som tävlade tre gymnaestrader på raken. Och det var verkligen höjdpunkten på Gymnaestradan, grabbar som köttar jättecoola volter.
Hösten 2016 så var jag nästan och klättrade över staketet när dom byggde Vikingahallen och kikade när dom gjorde gjutformarna till dom nya groparna. För jag hade ju fått det fina uppdraget att få rita skiss på hallen, och kommunen hade gått med på exakt den ritningen. Det var helt fantastiskt att se.
Sen är det självklart ett starkt minne när hela Herrlaget var iväg en vecka och tävlade EM i Aten. Då var det tävling första helgen och resterande dagar gjorde vi stan.
En viktig milstolpe är våren 1986 då jag började med Perdys grabbar. Det var den äldsta pojkgruppen i Vendelsö och det var målet. Då tränades man av Perdy och Bosse Martinsson.
Sen var det Mita som tog över den gruppen. Efter att hon hade varit med och byggt upp Vendelsös damer. Så Mita är faktiskt den jag lyfter upp som min största tränarförebild.
Hon tränade både Mixen som man var med i, men sen var hon även tränare för herrarna i början av 1990-talet. Men när vi åkte på dom här resorna då var det Jonas Bergman och Andreas Uhrner som var tränare och Sara och Sara.
Något som var kul var Gymnastikspelen 1990 då vi fick forsränna kl. två på natten.
Sen självklart alla bus på Ösmolägrena.
Vad är det bästa med Vendelsö GF?
Strävan att hela tiden bli lite bättre, aldrig vara riktigt nöjd. Det är mitt intryck av Vendelsö GF.
Att hela tiden vilja lite mer, sen gillar jag att det är en förening som tycker att det är viktigt att utbilda tränare. Det tycker jag Vendelsö har varit duktiga på.
”Så Mita är faktiskt den jag lyfter upp som min största tränarförebild.”
|
Hela intervjun i pdf